Spotkanie dotyczące uprawy warzyw ekologicznych

W dniu 19.09.2019 r., mieliśmy okazję uczestniczyć w spotkaniu dotyczącym uprawy warzyw ekologicznych organizowanym przez firmę Bejo Zaden oraz Gospodarstwo Państwa Urszuli i Piotra Osików w Woli Skromowskiej. W gospodarstwie stosowanych jest wiele z naszych produktów do ochrony i uprawy warzyw.

Podczas spotkania dr Michał Pniak zaprezentował wykład dotyczył możliwości wykorzystania różnych narzędzi i technik ochrony warzyw w produkcji ekologicznej oraz systemach ‘bez pozostałości środków ochrony roślin’. Począwszy od zaprawiania sadzonek i nasion (RhizoVital 42), poprzez nawożenie mikrobiologiczne (Free N 100, Free PK), stymulację odporności (Altela, Memcomba), po biologiczne środki ochrony roślin (Lepinox PLUS, Naturalis, VitiSan) oraz organizmy pożyteczne (kruszynek – TrichoCap).

Prelegęt przedstawił nowy system ochrony kukurydzy cukrowej przed omacnicą prosowianką. System ten sprawdza się zarówno w produkcji ekologicznej jak również konwencjonalnej ‘bez pozostałości’ i bazuje na zestawieniu dwóch produktów:
– zawieszek TrichoCap,
– preparatu zwalczającego szkodliwe gąsienice – Lepinox PLUS
Więcej o metodzie zwalczania omacnicy prosowianki w uprawie kukurydzy cukrowej już niedługo w dziale „aktualności” oraz na naszych szkoleniach i spotkaniach.