Kapusta głowiasta, kalafior i brokuł są jednymi z najpopularniejszych warzyw i stanowią stały element naszej diety. Panuje powszechne przekonanie, że idealna główka kapusty, bez widocznych uszkodzeń spowodowanych przez gąsienice motyli może pochodzić tylko i wyłącznie z upraw konwencjonalnych.

Czy warzywa kapustne pochodzące z upraw ekologicznych mogą jakością i wyglądem konkurować z tymi z upraw konwencjonalnych?

Kapusta w uprawie ekologicznej - fot. K. Woszczyk
Kapusta w uprawie ekologicznej - fot. K. Woszczyk

Oczywiście w gospodarstwach ekologicznych ochrona bywa bardziej pracochłonna, ze względu na fakt, że większość biologicznych insektycydów ma działanie żołądkowe, a nie systemiczne i dlatego wymaga większej częstotliwości zabiegów. Niemniej prawidłowo i w optymalnym czasie wykonane zabiegi biologiczne charakteryzują się wysoką skutecznością, porównywalną do standardowych, chemicznych insektycydów. Dlatego warzywa kapustne pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych mogą być pozbawione uszkodzeń lub mieć je tylko w niewielkim stopniu, nie wpływającym na końcową jakość warzyw.

Decydując się na ekologiczna uprawę warzyw należy zwracać szczególną uwagę na dobór odmian i ich odporność lub tolerancję w stosunku do najgroźniejszych chorób i szkodników. Jednak oprócz małej podatności poszczególnych odmian na agrofagi, bardzo ważne są także prawidłowo i na czas przeprowadzone zabiegi ochronne.

Tantniś krzyżówiaczek- groźny szkodnik ostatnich kilku sezonów

Pułapka na tanstnisia - obserwacja z 13.06 - fot. K. Woszczyk

Jednym z najbardziej uciążliwych szkodników w uprawach warzyw kapustnych jest tantniś krzyżowiaczek (Plutella xylostella). W ostatnich latach obserwujemy gradację tego szkodnika, w związku z czym powoduje on bardzo duże szkody. Gąsienice tantnisia krzyżowiaczka żerują na warzywach od VI do połowy IX  i są szczególnie groźne dla młodych roślin, ze względu na możliwość uszkodzenia stożka wzrostu. Skutkiem uszkodzeń może być brak główek i róż. Młode gąsienice początkowo żerują wewnątrz liści, a starsze zeskrobują skórkę i miękisz liścia, w wyniku czego powstają tzw. „okienka”. Z czasem w miejscu uszkodzeń tworzą się dziury.

Szczególnie groźne są gąsienice pierwszego pokolenia tantisia krzyżowiaczka, które mogą doprowadzić do znacznej utraty plonu. W ciągu roku szkodnik wykształca przeważnie trzy pokolenia. Gąsienice pierwszego pokolenia pojawiają się już w czerwcu, a kolejnych pokoleń – w lipcu oraz w sierpniu lub wrześniu.

 

W celu uchwycenia początku nalotu szkodnika na plantacje warzyw, warto umieścić na brzegu pola pułapki feromonowe.

Taki monitoring pozwala określić jak duża jest presja ze strony szkodnika oraz pomaga wyznaczyć najbardziej optymalny termin zabiegu ochronnego. Jest to szczególnie ważne kiedy decydujemy się na biologiczne środki o działaniu żołądkowym, do których należy Lepinox® PLUS.

Lepinox® PLUS  jest skutecznym środkiem przeznaczonym do zwalczania gąsienic tantisia krzyżowiaczka oraz innych motyli w uprawach warzyw kapustnych. Na roślinie działa powierzchniowo. Zawiera naturalnie występującą na roślinach oraz w glebie bakterię Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki, szczep EG 2348. Bakterie te wytwarzają krystaliczne białka, które aktywowane są w przewodzie pokarmowym gąsienic. Zainfekowane gąsienice zaraz po spożyciu bakterii przestają żerować i giną w ciągu 72 godzin. Z czasem kurczą się i przybierają ciemną barwę.

Jak stosować Lepinox® PLUS ?

  • Środek ma działanie żołądkowe, dlatego aby dobrze zadziałał powinien być dokładnie naniesiony na powierzchnię liści, tak aby ciecz dotarła do gąsienic, które żerują na spodniej stronie liści oraz tych ukrytych w stożkach wzrostu.
  • Najwyższa skuteczność występuje w zwalczaniu wczesnych stadiów larwalnych. Z tego względu optymalnym terminem stosowania jest okres tuż przed lub na początku wylęgania się gąsienic z jaj.
  • W celu lepszego pokrycia liści zalecane jest łączne stosowanie Lepinox® PLUS  z adiuwantem np. WETCIT™
  • Zabieg zaleca się wykonać wieczorem.
  • W celu uchwycenia początku nalotu szkodnika na plantacje warzyw i ustalenia optymalnego terminu zabiegu warto zastosować pułapki feromonowe.
  • Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania to 1 kg/ha (ilość wody: 300 – 500 l/ha).

Lepinox® PLUS  jest zarejestrowany w uprawach warzyw kapustnych (kapusta głowiasta, kalafior, brokuł w gruncie) do zwalczania piętnówki kapustnicy, tantnisia krzyżowiaczka i bielinka kapustnika.

Pamiętaj !

  • W zależności od warunków pogodowych środek zwykle pozostaje na roślinie od 3 do ok. 10
  • W przypadku wystąpienia opadów do 48 h po aplikacji, zabieg należy powtórzyć.
  • Nie należy mieszać środka z produktami o silnie alkalicznym pH lub o działaniu bakteriobójczym.
  • Optymalne pH mieszaniny powinno wynosić od 5 do 8.

 

Katarzyna Woszczyk – specjalista ds. biologicznej ochrony roślin, Biocont Polska

 

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem zapoznaj się z informacjami zamieszczonymi w etykiecie produktu. Zwróć szczególną uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie preparatu.